De meest circulaire sporthal van Nederland
IJzersterke samenwerking tussen gemeente en korfbalvereniging leidt tot prachtige accommodatie
M3V voerde in opdracht van de gemeente de circulaire aanbesteding uit en leverde samen met sportadviseur Odin Wenting het contract- en projectmanagement.
Sporthal Het Binnenveld is niet alleen de trotse basis van korfbalvereniging KV Wageningen, maar tegelijk de allernieuwste binnen- en buitensportaccommodatie voor scholen in de stad. De hal is circulair ontworpen én circulair gebouwd en behoort daardoor tot een van de meest duurzame sportcomplexen in Nederland.
KV Wageningen, de plaatselijke korfbalvereniging met zo’n 650 leden, speelt net onder eredivisieniveau. Hun ambitie om op dat niveau te komen werd o.a. belemmerd door hun vier gedateerde en over de gemeente verspreide locaties. Liever hadden zij één goede binnen- én buitensportvoorziening met een nieuwe sporthal en kunstgras korfbalvelden buiten. De gemeente Wageningen had voor o.a. de basisscholen behoefte aan extra gymlokalen. Met die ambities hebben gemeente en korfbalvereniging de handen inéén geslagen. De gemeente investeerde in de nieuwe sportaccommodatie, maar ook de vereniging heeft zowel financieel als met duizenden uren inzet van vele vrijwilligers substantieel bijgedragen. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe hal van 3800 vierkante meter met kantine, VIP-ruimte, bestuurskamer, een fitnessruimte en een prachtige buitensportaccommodatie met korfbalvelden, beachvolleybalvelden en jeu de boulesbanen.
De gemeente Wageningen koos voor de ontwikkeling van de sporthal uitdrukkelijk voor het principe van circulair bouwen. M3V heeft hiervoor, samen met Odin Wenting bouwadvies, de scenario’s verder onderzocht en uitgewerkt.
Om vóór de openbare aanbesteding zicht te krijgen op wat er al wel en wat er nog niet mogelijk is op het gebied van circulair bouwen, is er eerst een marktconsultatie uitgevoerd. Niet alleen bouwers van sporthallen zijn benaderd, maar ook leveranciers van bouwmaterialen en installatietechniek. Met de antwoorden uit dit onderzoek, kon het aanbestedingsproces ingegaan worden. Uit de vijf inschrijvingen zijn er drie gevraagd om met een technische uitwerking en ontwerp te komen. Uiteindelijk durfde alleen Rots Bouw uit Aalten het aan om het circulaire pad te wandelen. Zij hebben het project op tijd, binnen budget en passend op de circulaire ambities opgeleverd.
Speerpunten bij dit project.
Circulair bouwen
Bij circulair bouwen draait het om het (her)gebruiken van grondstoffen, producten en goederen. Dit vraagt om een andere denk- en werkwijze. In een lineaire economie worden producten aan het eind van de ‘life cycle’ weggegooid. In een circulaire economie spelen hergroeibare grondstoffen en hergebruik een belangrijke rol. Het verbruik van fossiele grondstoffen is laag, evenals CO2 uitstoot en afvalproductie.
Akoestiek
Er is veel aandacht besteed aan de akoestiek. Zo zijn de tribunes en de draagconstructie van geolied hout en alle houten wanden in de hal zijn geperforeerd. Dit zorgt niet alleen voor een betere akoestiek, maar geeft ook een zowel warme als stoere uitstraling. De ruiten zijn schuin geplaatst. Dit voorkomt een hinderlijke echo.
Unieke sportvloer
De sportvloer is weliswaar niet circulair, maar wel uniek. Met zijn lichtpaarse kleur zet KV Wageningen een nieuwe trend. Een idee van een van de leden, een interieurarchitecte, die vertegenwoordigd was in het projectteam.
5X per jaar de M3V nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en ontvang 5 keer per jaar onze nieuwsbrief