woensdag, 01 september 2010

Amsterdam, Mytyl-Tyltylschool

Geschreven door

Ontwikkeling onderwijskundige visie, huisvestingsconcept en programma van eisen

Vraagstelling

Het in nauwe samenwerking met de directie en het team van de Mytyl-Tyltylschool ontwikkelen van een onderwijskundige visie waarop een onderwijskundig programma van eisen is gebaseerd. Het functioneel en ruimtelijk programma van eisen dient uitgangspunt te zijn voor het ontwerpproces van de nieuwbouw van de school.

De opdracht omvat:

  • De ontwikkeling van de toekomstige onderwijsvisie.
  • Inhoudelijke en fysieke samenwerking van de partners in de school (o.a. revalidatie, opvang).
  • Het ontwikkelen van een huisvestingsconcept waarin de toekomstige activiteiten optimaal worden vormgegeven en de relatie met revalidatie, zorgbieders en andere participanten tot uitdrukking komt.
  • De uitwerking hiervan in een functioneel en ruimtelijk programma van eisen.

Resultaat

Een rapportage die de architect voldoende houvast biedt om tot een voorlopig ontwerp te komen.

Bijzonderheden

Hoewel al een architect aangetrokken was, wilde de schoolleiding een verdiepingsslag om de onderwijskundige en pedagogische visie aan te scherpen. Het traject is gestart met een studiedag voor alle medewerkers waarin de kaders zijn vastgelegd. In een projectgroep heeft de uitwerking plaats gevonden. Dit project is afgesloten met een presentatie van de resultaten voor de ouders van de school samen met de medewerkers.

 Reactie op het proces en het resultaat:

 

"Het afgelopen jaar heeft de Mytyl-Tyltylschool op een prettige en inspirerende manier samengewerkt met M3V. Het is de medewerkers van M3V gelukt om het team intensief te betrekken bij een ingewikkeld proces. Er moest richting gegeven worden aan de onderwijskundige ontwikkeling van de school, in relatie tot de voorgenomen nieuwbouw. Tijdens dit proces hebben medewerkers ervaren dat hun visie en inzichten ertoe doen en dat zij hiermee invloed hebben op het ontwikkelproces. Dit heeft ertoe geleid dat er een ambitieus, maar realistisch onderwijskundig programma van eisen ligt waar de architect inmiddels mee aan de slag is gegaan."

 

Jack Deen, Directeur Mytyl-Tyltylschool Amsterdam

Harry Vedder

www.nu.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatie & Publicaties