vrijdag, 12 juni 2015

Haalbaarheidsonderzoek zwemvoorziening, Gemeente De Ronde Venen

Geschreven door

Het haalbaarheidsonderzoek heeft tot doel de gemeente in staat te stellen tot een gedegen besluitvorming over de zwemvoorziening in Abcoude. Haarbaarheid in het ‘aankunnen’ van de investering, maar zeker ook om het langjarig ‘aankunnen’ van de exploitatiekosten.

De gemeente De Ronde Venen heeft enige tijd geleden besloten het zwembad Het Meerbad te Abcoude per 31 december a.s. te sluiten. De inwoners van Abcoude hebben geen bezwaar tegen de sluiting van Het Meerbad, maar wel tegen het gelijktijdige besluit geen nieuw vervangend overdekt zwemwater in Abcoude te realiseren. M3V heeft van de gemeente de opdracht gekregen om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de haalbaarheid van een zwemvoorziening in Abcoude. 

Het haalbaarheidsonderzoek heeft tot doel de gemeente in staat te stellen tot een gedegen besluitvorming over het al dan niet realiseren van een nieuwe zwemvoorziening in Abcoude. Haarbaarheid is daarbij niet alleen gedefinieerd in termen van het ‘aankunnen’ van de investering, maar ook om het langjarig ‘aankunnen’ van de exploitatiekosten. Deze investeringskosten en exploitatiekosten (voor een periode van bv. 40 jaar) vormen tezamen de levensduurkosten, ook wel aangeduid met Total Cost of Ownership (TCO).

Met het haalbaarheidsonderzoek wordt antwoord gegeven op de vragen;

  • binnen welke kaders een zwemvoorziening in Abcoude wel/niet haalbaar is;
  • hoe daartoe marktpartijen eventueel het beste kunnen worden uitgedaagd.

Het haalbaarheidsonderzoek is in nauwe samenwerking met de Stichting Zwembad Abcoude en de Actiegroep Meerbad Open uitgevoerd. Daarbij zijn zowel de lokale bevolking en ondernemers geraadpleegd ten aanzien van hun wensen en mogelijke bijdragen aan het haalbaar maken van een nieuwe zwemvoorziening in Abcoude. Op basis daarvan is een Business Case opgesteld die via een marktconsultatie is voorgelegd aan marktpartijen.

Een nieuw zwembad blijkt mogelijk, mits de randvoorwaarden worden aangepast. Het college van B en W heeft 30 juni besloten het onderzoeksrapport naar de gemeenteraad te sturen en daarbij twee keuzes voor te leggen. In het ene geval wordt vastgehouden aan de oorspronkelijke uitgangspunten. Dat betekent dat er geen mogelijkheden zijn een nieuw zwembad te realiseren in Abcoude. Een andere keuze is dat de gemeenteraad de eerder geformuleerde randvoorwaarden verruimd. Op basis van de nieuwe, ruimere randvoorwaarden is mogelijk wel een zwembad te realiseren. Het college spreekt zelf geen voorkeur uit.


Naar aanleiding van het onderzoek en het behandelen van de uitkomsten in de gemeenteraad, heeft gemeente De Ronde Venen een persbericht gepubliceerd. Deze is als artikel toegevoegd aan deze referentie. 

Harry Vedder

www.nu.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.