Omnium in Goes

Omnium in Goes

Exploitatie & Businessplan

M3V heeft onderzoek gedaan naar een nieuwe toekomst voor het Omnium in Goes. Het Omnium in Goes is van groot belang voor sport, beweging en recreatie in de regio. En hoewel de financiële resultaten van het Omnium goed zijn, is het volledig terugverdienen van de kapitaallasten niet eenvoudig. M3V deed onderzoek en heeft advies uitgebracht.

Lelystad SVOL

Over Omnium

Omnium is een modern en vernieuwd sport- en recreatiecomplex dat een breed voorzieningenpakket aanbiedt. Een zwemparadijs, tropisch bos, vier sporthallen, turnhal, camping, horecaplein, kinderdagverblijf, beautysalon, sportschool en fysiocentrum maken deel uit van dit complex. Ook de sport- en dansopleiding van het CIOS Goes-Breda is hier gevestigd.

Verschillende scenarios

De gemeenteraad vroeg het college van burgemeester en wethouders vorig jaar om onderzoek te doen naar de toekomstscenarios van het sportcomplex. M3V heeft dit onderzoek uitgevoerd en heeft voorstellen aangedragen voor een structurele oplossing waarin de maatschappelijke waarde en de functies van het Omnium gewaarborgd zijn voor de komende jaren.

Drie mogelijke scenarios werden onderzocht:

  1. het optimaliseren van de huidige situatie;
  2. het gedeeltelijk uitbesteden van diverse bedrijfsonderdelen;
  3. volledige uitbesteding van het Omnium aan een commerciële partij.

Keuze

Na consultatie van marktpartijen en gemeente heeft M3V geadviseerd het Omnium volledig in eigendom van de gemeente te houden (scenario 1). Bij andere sportcomplexen in het land is het vastgoed veelal in eigendom van de gemeente. Dat is hier niet zo. Dat betekent dat het deels of volledig uitbesteden nauwelijks verandering in de kapitaallasten oplevert. Het maakt dus niet uit of de lasten bij de gemeente of bij een marktpartij liggen. Linksom of rechtsom, de lasten moeten een keer betaald worden. Het is daarom niet reëel te veronderstellen dat exploitatie volledig op commerciële basis plaats kan vinden.

Omdat het uitgangspunt is om de lasten niet (of in ieder geval niet volledig) te vertalen in een verhoging van de toegangsprijs, is gekozen voor exploitatie in eigen beheer.

Bovendien, uit een landelijke inventarisatie blijkt dat de gemeentelijke bijdrage niet erg afwijkt van wat er verder in het land gebeurt. Dat voorzieningen als het Omnium niet zonder gemeentelijke bijdrage kunnen is een feit en moet onder ogen worden gezien.

Businessplan

Het Omnium presteert aan de inkomstenkant goed. Dat desondanks de kapitaallasten te hoog zijn voor een sluitende exploitatie, mag dan een feit zijn, het is niet iets om je 'zomaar' bij neer te leggen. Het Omnium maakt de komende periode een businessplan op basis waarvan de benodigde financiële ruimte wordt bepaald en prestatieafspraken voor de komende periode worden vastgesteld.

Meer informatie nodig?

Voor aanvullende informatie of een nadere toelichting, staat Harry Vedder u graag te woord. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Blijf op de hoogte en ontvang 4x per jaar de M3V nieuwsbrief

* noodzakelijke informatie

Contact M3V

Telefoon
085-3010894
e-mail
info@m3v.nl

Amsterdam
Groen van Prinstererstraat 45
1051 EJ Amsterdam
Arnhem
Halsterenstraat 8
6844 HK Arnhem

Over M3V

Wij zijn een team van ambitieuze professionals. Samen met u zoeken wij steeds naar dé beste maatoplossing. Onverwachte en nog onbekende oplossingen gaan wij niet uit de weg, maar deze toetsen wij altijd zorgvuldig op haalbaarheid en realiteit.