Sportcomplex 'Het Binnenveld' - Wageningen

23 november 2018 - Sportcomplex het Binnenveld in Wageningen is officieel geopend door burgemeester Geert van Rumund. Met een speciale sleutel verrichtte hij de openingshandeling van een van de eerste circulair gerealiseerde sportcomplexen in Nederland.

Beeldimpressie

Bekijk de foto's hieronder voor een impressie (klik om te vergroten)

(tekst gaat verder onder de foto's)

{gallery}Content/Projecten/binnenveld/foto-impressie{/gallery}

Circulair bouwen

Bij circulair bouwen draait het om het (her)gebruiken van grondstoffen, producten en goederen. Het hergebruiken van grondstoffen, producten en materialen in een gesloten kringloop vraagt om een andere denk- en werkwijze. In een lineaire economie worden producten aan het eind van de 'life cycle' weggegooid. In een circulaire economie spelen hergroeibare grondstoffen en hergebruik een belangrijke rol. Het verbruik van fossiele grondstoffen is laag, evenals CO2 uitstoot en afvalproductie.

Sportcomplex Het Binnenveld is circulair ontworpen én circulair gebouwd en behoort daardoor tot een van de meest duurzame sportcomplexen in Nederland.

Afwegingen, scenario's en keuze

In opdracht van de gemeente Wageningen en de korfbalvereniging (KV Wageningen) heeft Odin Wentink Bouwadvies een PvE opgesteld voor een nieuw te bouwen sporthal (inclusief buitenaccommodatie) aan de Marijkeweg te Wageningen. De gemeente Wageningen kiest voor de ontwikkeling van de sporthal uitdrukkelijk voor het principe van Circulair Bouwen. M3V heeft hiervoor de scenario's verder onderzocht en uitgewerkt.

M3V

M3V voerde in opdracht van de gemeente de 'circulaire aanbesteding' uit voor de nieuwbouw en daarna samen met Odin Wenting het contract- en projectmanagement. De ervaring met complexe bestuurlijke processen was aanleiding om M3V te betrekken bij het traject tot aan besluitvorming en de architectenselectie. M3V heeft zorggedragen voor diverse beslisdocumenten, presentaties binnen de gemeente aan de portefeuillehouder, commissies en raad.

Blikvanger

Rondom het gebouw zijn Soft Points geintegreerd in de dakconstructie. Softs Points zijn multifunctionele energiecentrales die worden geïntegreerd in gevels van gebouwen, wegschermen, boarding langs sportvelden of in ander stedelijk oppervlak. Hier zijn de Soft Points uitgevoerd als draaiende zonnepanelen die ook andere functies kunnen vervullen (naast zonnecollector kunnen ze ingezet worden als grote regenton, fijnstoffilter, billboard).

M3V Team

 • Projectleiding: Maarten Assink en Odin Wenting

Overzicht

Doelen

 1. Realisatie van een modern en duurzaam binnen sportcomplex voor algemene toepassingen en met speciale focus op korfbal en turnen;
 2. Circulaire bouwmethode;
 3. Innovatieve oplossingen voor (o.a.) energieopwekking;
 4. Energieneutraal;
 5. Passend binnen de exploitatiekaders.

Rol M3V

 • Marktconsultatie;
 • Risicoanalyse;
 • Kostenraming;
 • Vraagspecificatie;
 • Aanbesteding;
 • Uitwerking concretiseringsfase;
 • Contractmanagement.

Info

Partners

Publicaties

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie of een nadere toelichting, neem contact op met Harry Vedder (zie hieronder).

Voor specifieke informatie over circulair bouwen is Maarten Assink (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) graag bereid aanvullende informatie te verstrekken.

Blijf op de hoogte en ontvang 4x per jaar de M3V nieuwsbrief

* noodzakelijke informatie

Contact M3V

Telefoon
085-3010894
e-mail
info@m3v.nl

Amsterdam
Groen van Prinstererstraat 45
1051 EJ Amsterdam
Arnhem
Halsterenstraat 8
6844 HK Arnhem

Over M3V

Wij zijn een team van ambitieuze professionals. Samen met u zoeken wij steeds naar dé beste maatoplossing. Onverwachte en nog onbekende oplossingen gaan wij niet uit de weg, maar deze toetsen wij altijd zorgvuldig op haalbaarheid en realiteit.