Aanbesteding Sportcomplex, Vianen

Na een eerdere brand in het bestaande sportcomplex Helsdingen besloot de gemeente Vianen tot de bouw van een geheel nieuw sportcomplex bestaande uit een zwembad met een wedstrijd- en een instructiebassin en twee volwaardige sporthallen. In eerste instantie wilde men dit sportcomplex onderdeel maken van een bredere multifunctionele accommodatie met o.a. een theater en een muziekcafé. 

Gezocht: duurzaam exploiteerbaar sportcomplex

Na twee mislukte aanbestedingen besloot men zich te concentreren op de nieuwbouw van het sportcomplex. Het programma van eisen voor de brede multifunctionele accommodatie diende als basis.

De belangrijkste vragen van de gemeente waren:

  1. Hoe zorgen we dat we binnen het beschikbare investeringsbudget maximale kwaliteit krijgen?
  2. Hoe krijgen we maximaal grip op de exploitatiekosten als we zelf de exploitant van het zwembad worden?

Aanbesteden op TCO

Om de vragen van de gemeente te beantwoorden, is gekozen voor een aanbesteding waarin de volledige verantwoording voor alle kosten voor investering, onderhoud én energiegebruik gedurende 20 jaar bij de aanbieder worden neergelegd. Omdat deze geen grip heeft op energietarieven, vindt de contractering plaats op basis van gegarandeerde energiegebruiken: de belangrijkste kostenpost in de exploitatie van een zwembad waar het gebouwontwerp een zeer belangrijke invloed op heeft. Een zogenaamd geïntegeerd contract dus met alleen de gebouwgebonden component van de exploitatie. Door ons samengevat als DBMO-light.

Tevens is er voor gekozen om in de vraagspecificatie voor het ontwerp (D), de realisatie (B), het onderhoud (M) en de energiegebruiken (O-light) alleen vereiste prestaties te benoemen en de aanbieder maximaal ruimte te geven om voor al die componenten eigen passende en door hem af te garanderen oplossingen aan te bieden. Gunning vond plaats in november 2012 met een uitermate tevreden en trotse opdrachtgever, zowel ten aanzien van het gelopen proces als het bereikte resultaat.

Referentie

"Harry heeft voor de gemeente Vianen een belangrijke rol gespeeld bij de aanbesteding van het Sportcentrum. Zijn advieswerk en projectleiderschap op het gebied van de sport en het aanbestedingsproces, hebben geleid tot een succesvolle en innovatieve aanbesteding. "
- Wybrand Boersma, Sectorhoofd Stadsontwikkeling, Gemeente Vianen

 

Inge Hoogland

Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

M3V Advies en Management
'Oak Building'
Oude Apeldoornseweg 41
7333 NR Apeldoorn
Nederland
Tel.: +31 85 3010894
E-Mail: info@m3v.nl

M3V

Wij zijn een team van ambitieuze professionals. Samen met u zoeken wij steeds naar dé beste maatoplossing. Onverwachte en nog onbekende oplossingen gaan wij niet uit de weg, maar deze toetsen wij altijd zorgvuldig op haalbaarheid en realiteit.