woensdag, 05 april 2017

Lelystad kiest voor onderwijscampus

Geschreven door

Op 4 april jl. besloot de gemeenteraad van Lelystad tot ingrijpende vernieuwing van het voortgezet onderwijs. De huidige drie brede scholengemeenschappen worden vervangen door een onderwijscampus waar de onderwijssoorten niet meer verspreid en versnipperd worden aangeboden.

Doel

Belangrijkste doelstelling daarbij is de bundeling van opleidingen binnen het vmbo, havo en vwo. Vanzelfsprekend wordt de nieuwe campus duurzaam én energieneutraal opgezet.

De afgelopen jaren heeft M3V ondersteund bij de voorbereidingen van deze ingrijpende en innovatieve veranderingen. Stabiliteit, continuïteit en kwaliteit van het voorgezet onderwijs voor de toekomst was daarbij de belangrijkste doelstelling.

Om dit te realiseren wil de Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL), het schoolbestuur, een vmbo-cluster en een havo-vwo-cluster realiseren. Dit betekent dat de huidige veelal kleine opleidingen, die verspreid zijn over drie locaties (en daardoor in de exploitatie kostbaar zijn), worden geconcentreerd in één van de clusters.

Huisvesting

Deze clusters kennen meerdere deelscholen waardoor de kleinschaligheid en daardoor ook veiligheid is gewaarborgd. Deze voorstellen hebben ook gevolgen voor de huisvesting. Mede op basis van het onderzoeken van meerdere huisvestingsscenario’s heeft de gemeente besloten tot vervangende nieuwbouw. Uit diverse onderzoeken bleek dat de kosten van renovatie en gedeeltelijke uitbreiding van de bestaande gebouwen vergelijkbaar zijn met de kosten van vervangende nieuwbouw.

Onderwijscampus

De voordelen in exploitatie – o.a. energie en onderhoud - zijn vanzelfsprekend groter bij nieuwbouw, hetgeen een belangrijke overweging was bij de gemeente om te kiezen voor vervangende nieuwbouw van het voortgezet onderwijs. De nieuwe voorzieningen zullen in de vorm van een onderwijscampus voortgezet onderwijs worden ontwikkeld, waarbij gekozen is voor de locatie bij de huidige scholengemeenschap De Rietlanden. Hier is voldoende ruimte om het gehele programma te realiseren, is al sprake van de aanwezigheid van voldoende binnen- en buitensportaccommodaties en hoeft er niet te worden voorzien in tijdelijke huisvesting. Met de keuze voor vervangende nieuwbouw, het beschikbaar stellen van de middelen hiervoor en de locatiekeuze kan de onderwijscampus nu verder worden ingevuld.

Harry Vedder

www.nu.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Media